English princess with Dutch partner

Wat kan er mis gaan als je een Nederlandse partner hebt?

Als ik eenmaal een Nederlandse partner heb, leer ik binnen 3 maanden Nederlands. Helaas is het niet zó simpel om Nederlands te leren met een Nederlandse partner.

Een heleboel mensen zonder een Nederlandse partner denken dat dit het geval is. Expats die wel een Nederlandse partner hebben, weten dat het niet zo werkt. Je Nederlandse partner vervult je niet op magische wijze met de juiste taalvaardigheden. Integendeel: het kan juist heel frustrerend zijn om een Nederlandse partner te hebben. Je gelooft dat je in staat zou moeten zijn om vlug de taal te leren, maar het lukt niet. Je denkt: Wat is er mis met me??

Hoe kan een Nederlandse partner je frustreren?

Het allerbeste is het om je partner te ontmoeten wanneer je al aardig goed Nederlands spreekt. Als je iets niet begrijpt, dan vraag je gewoon wat een woord betekent en of hij of zij iets langzamer kan praten. Helaas is het waarschijnlijker dat je je partner tegenkomt wanneer je nog niet goed genoeg Nederlands spreekt.

Wat er vervolgens kan gebeuren is:

 1. Jullie spreken samen Engels en raken hier te veel aan gewend.
 2. Je partner spreekt onduidelijk, maar als nieuwkomer weet je niet of het aan hem ligt of aan jou. Het hoeft echt niet aan jou te liggen, zoals ik zelf heb meegemaakt toen ik een keer gebeld werd door de Nederlandse man van een studente. Ik had echt geen flauw idee wat zijn gemompel betekende!
 3. Je partner heeft te weinig geduld met je. Hij of zij verwacht dat je na 10 lessen op hetzelfde niveau Nederlands spreekt als Engels.
 4. Je overschat jezelf. Je denkt dat je alles begrijpt wat er gezegd wordt, maar je maakt er iets totaal anders van in je hoofd. Of je denkt dat Google Translate al het werk voor je doet. Een oude Amerikaanse vriendin van mij klaagde eens over het onbegrip van de gemeente en vroeg me naar haar correspondentie te kijken. Vervolgens liet ze me een aantal volstrekt onbegrijpelijke (Nederlandse) mails zien die ze hen gestuurd had. Er was echt geen touw aan vast te knopen.
 5. Je partner overschat je. Je partner spreekt Nederlands met je en jij kijkt hem glimlachend aan, terwijl je af en toe bevestigend knikt. Je partner trekt hieruit de conclusie dat alles duidelijk voor je is, terwijl jij er misschien geen idee van hebt wat hij bedoelt. Hier moet je echt mee oppassen.
 6. Wanneer jullie Nederlands spreken voordat jij eraan toe bent, kan dat leiden tot ernstige misverstanden. Doe dit niet! In een relatie bespreek je vaak serieuze zaken, zoals budgetteren, huizen kopen of kinderen krijgen. Het is al moeilijk genoeg om goed te communiceren als een stel. Je wilt voorkomen dat je relatie strandt door taalproblemen.

  Hoe kan je Nederlandse partner je helpen?

  Over het algemeen wil een Nederlandse partner je graag helpen en uiteraard kan die hulp van onschatbare waarde zijn. Maar allereerst moet je zelf aan de slag gaan, dus volg een cursus, download een app of zoek naar gratis lesmateriaal online. Je partner kan je helpen met:

  • interesse tonen en minstens eenmaal per week vragen wat je geleerd hebt of je helpen met je huiswerk.
  • regelmatig een kwartiertje Nederlands met je spreken. Begin met een kwartiertje en voer de tijd langzaam op. Zet een timer en spreek alleen Nederlands. Stop wanneer de timer afloopt. Gebruik Google Translate of context.reverso om woorden op te zoeken.
  • een rollenspel met je te spelen. Voor mijn studenten heb ik gescripte conversaties ontworpen met met oefeningen en een scenario voor het rollenspel.Geef dit scenario aan je partner, zodat jullie samen het rollenspel kunnen doen en jij je Nederlands kan oefenen op een speelse manier.
  • Wees dankbaar

   Laat je partner zien dat je dankbaar bent voor de hulp. Het kost hem of haar veel geduld, liefde en begrip. Vertel je partner hoezeer je de hulp apprecieert om hem of haar te motiveren hier vooral mee door te gaan.

   Ben je geïnteresseerd in het boek?

   Koop het e-book 10 scripted conversations and role plays op Amazon. Je leest het op de Kindle of op je telefoon of computer met de Kindle-app.

   Roelien Reinders
   schrijver en coach
   Taaltraining Trancemissie

Geef een antwoord