Nederlands leren is jezelf opnieuw uitvinden

van frustratie naar motivatie

Het voelt alsof ik mezelf niet ben wanneer ik Nederlands spreek. Ik deed taaluitwisseling met Teresa. Zij wilde Nederlands leren, en ik Roemeens. We deden een uurtje Nederlands en daarna een uurtje Roemeens. Teresa was voor de eerste keer bij mij thuis en ze was aardig gefrustreerd.

Ze wilde haar gedachten en gevoelens met me delen, maar de woorden kwamen te langzaam naar boven, of zelfs helemaal niet. Normaal gesproken ben ik een spontane meid, zei ze maar nu ben ik heel erg langzaam en onzeker. Zo ben ik helemaal niet!

Nog meer frustratie bij de Nederlandse les

Iets dergelijks gebeurde een jaar of vijf geleden, tijdens een van de populaire MeetUps van Dave Rochejagu. Als een van de moedertaalsprekers had ik een tafel met halfgevorderde studenten. We bespraken de het belangrijkste nieuws van de dag. Hierbij kwamen we een artikel tegen over de economische crisis van destijds. We spraken over geld, werkeloosheid en of ons economische systeem wel deugde. In het Nederlands, uiteraard.

Een Amerikaanse man uit ons gezelschap, Mitchell, wist overduidelijk heel veel over dit onderwerp. Hij probeerde uit alle macht om dit aan ons uit te leggen, maar dat lukte niet. Hij werd helemaal opgewonden omdat hij zich niet uit kon drukken in het Nederlands en schakelde over naar het Engels. Hier moest ik hem een halt toeroepen. ‘Geen Engels, alsjeblieft.’ Tijd om te bekijken wat er nu werkelijk aan de hand was.

Ben je iemand anders wanneer je een andere taal spreekt?

Dit is een bijzonder interessante vraag. Wie is ‘jij’ en wat is een ‘persoon’ precies? Het lijkt me leuk om een keer een conversatiesessie te organiseren over dit onderwerp. Mijn uitgangspunt wordt dan: “Ja, je bent iemand anders wanneer je een andere taal spreekt. Nou en?”

Aan de andere kant kan je redeneren dat je nog steeds dezelfde persoon bent, maar dat je een andere kant van jezelf laat zien. In plaats van een man met revolutionaire denkbeelden over de economie, laat Mitchell iemand zien die niet bang is om uit zijn comfortzone te stappen om iets nieuws te leren. Hij had daar trots op mogen zijn, in plaats van te kiezen voor frustratie. Niet iedereen durft het aan om Nederlands te leren.

Er zijn duizenden mensen die al langer dan tien jaar in Nederlands wonen, en die nog steeds geen woord Nederlands spreken. Ze beweren dat het echt niet uitmaakt, omdat iedereen hier Engels spreekt; hiermee laten ze zien dat ze geen enkel benul hebben van de verwevenheid van taal en cultuur.

Je kan een land nooit goed aanvoelen als je de taal niet spreekt.

van frustratie naar motivatie

Als mens wil je graag leren. Dat is goed. Hiermee volg je de beweging van het alsmaar uitdijende bewustzijn. Het leerproces houdt echter in dat er (blijkbaar) een kloof is tussen waar je naartoe wilt, en waar je nu bent.

Hoe gaan we het beste om met dit ongemak?

1. accepteren

Accepteer dat je veel fouten gaat maken wanneer je Nederlands begint te spreken. Dit hoort bij het proces. Hersenspoel jezelf niet langer met het idee dat Nederlands zo moeilijk is. Dit is niet zo. Het is heel normaal dat het tijd en moeite kost om een vreemde taal te leren.

2. overgave

Zorg voor een evenwicht tussen controle en laten gaan. Nieuwe woorden en grammatica leren heb je onder controle. Je hebt alleen wat concentratie en discipline nodig. Dit is het actieve deel. Het passieve deel bestaat uit luisteren naar ritme en intonatie, zodat je later woorden en zinnen kunt imiteren. Luister bijvoorbeeld naar een Nederlandse podcast zonder je zorgen te maken over de betekenis van de uitzending. Dompel je helemaal onder in de stroom van klank en maat en klemtoon. Je vindt een paar interessante podcast met goede moedertaalsprekers op BNR (Business News Radio).

3. motivatie

De juiste emoties geven je motivatie. Soms voel je je slecht omdat je denkt dat je geen vorderingen maakt. Dit is menselijk, omdat je wilt groeien. Je hebt echter niet zo veel aan deze emotie. Integendeel frustratie werkt je tegen. Kies een positieve emotie in plaats van frustratie. Wees trots op jezelf dat je bezig bent. Wees blij omdat je een praatje gemaakt hebt met de buren. Geef jezelf een schouderklopje voor je moeite: je verdient het om je er goed te voelen dat je Nederlands leert.


Heb je zin gekregen om Nederlands te praten? Kijk bij mijn privélessen en MeetUps.


Geef een antwoord