het inquisitieboek van Sinterklaas

Sinterklaas – de bekendste inquisiteur?

Het Nederlandse Sinterklaasfeest wordt gevierd op 5 december. Maar wie is Sinterklaas eigenlijk? Hij is absoluut niet de Angelsaksische Santa Claus – zijn wortels liggen ergens anders. Sinterklaas is een samenstelling van onze Germaanse god Wodan, een bisschop uit Turkije en een zeer beangstigende figuur uit het verleden: een inquisiteur!

Sinterklaas book
“Sanctity” by elora.daphne

The katholieke kerk had in de vroege Middeleeuwen niet alleen de macht op spiritueel gebied, maar ook op materieel gebied. De kerk was onmetelijk rijk en had een groot leger om haar belangen te beschermen en haar invloed uit te breiden. De edelen werkten samen met de kerk om de belasting binnen te halen van de horigen. Zo hielden ze het systeem in stand. De katholieke kerk was een absolute supermacht – totdat een groepje verlichte mensen vraagtekens ging zetten bij het kerkelijk dogma en, daaruit voortvloeiend, bij de macht van de paus.

De Katharen waren christelijke mystici uit het zuiden van Frankrijk. Ze beschouwden concepten als de opstanding en het koninkrijk Gods als metaforen die betrekking hadden op de spirituele ontwikkeling van ieder mens. Ze geloofden niet meer dat de paus hen door excommunicatie kon veroordelen tot eeuwige doem. Hierdoor verloor de katholieke kerk haar grip op deze groep.

“St Nicholas – St Peter’s Church Newlyn” by Ross Tucknott

Om te voorkomen dat deze ketterij zich verder zou verspreiden, sprak paus Innocentius III in 1208  een officiële vloek uit over de Katharen. Dit zette een beweging in gang waarbij de Katharen actief vervolgd werden en op de brandstapel verbrand. Dit was de allereerste inquisitie, die zich later uitbreidde naar andere delen van Europa en die zich ook op andere groepen zou richten.

Ieder bisdom had zijn eigen inquisitie met de bisschop aan het hoofd, een paar notabelen en een stelletje spionnen die zo hun eigen reden hadden om hieraan mee te werken. De bisschop had een groot boek met de namen van verdachte personen, waarin hij alles bijhield wat zij fout deden en zeiden. De Katharen waren bijvoorbeeld pescetariërs, wat inhield dat ze af en toe vis, maar helemaal geen vlees aten. Wanneer je iemand op een feestje zag die geen vlees at, moest je deze persoon onmiddellijk rapporteren, omdat dit een sterke aanwijzing was dat hij of zij een verboden geloof aanhing. De bisschop schreef dit allemaal in zijn grote boek en wanneer er genoeg  ‘bewijs’ was, werd er een tribunaal bijeengeroepen om de verdachte te verhoren. Dit leidde niet zelden tot de verbrandingsdood van de verdachte.

Sinterklaas book
“Sinterklaas” by Henk Kosters

Tot op de dag van vandaag, doet Sinterklaas precies hetzelfde. Hij is een bisschop en hij heeft een groot boek, waarin hij controleert of de kinderen wel lief en gehoorzaam geweest zijn. Sinterklaas weet alles, want hij heeft overal spionnen. In de vorige eeuw kon je geslagen worden door Zwarte Piet of in de boot meegenomen worden naar Spanje.  In plaats van cadeaus kreeg je een zakje zout. Tegenwoordig krijgen bijna alle kinderen natuurlijk cadeaus, omdat anders de commercie er te veel onder zou lijden.

Persoonlijk houd ik helemaal niet van deze kant van Sinterklaas. Pas maar goed op voor deze inquisiteur. Of ga je ook voor de Nieuwe Sint?

Roelien, writer & coach @trancemissie.eu

****

 

 

Geef een antwoord