Nederlands oefenen

Nederlandse conversatiescripts

Elke student Nederlands weet dat je moet oefenen om goed te leren spreken. Dit kan een probleem zijn, zelfs als je een Nederlandse partner of een paar leuke Nederlandse collega’s of vrienden hebt. Veel voorkomende problemen zijn:

    • Je weet niet waar je over moet praten
    • Je partner denkt dat je meteen op hetzelfde niveau Nederlands kunt praten als in het Engels
    • Je actieve woordenschat is niet groot genoeg
    • Je conversatiepartner weet niet hoe hij of zij je het beste kan helpen
    • Je durft Nederlandse sprekers niet te vragen om je te helpen

Woorden en zinnetjes

Ik ben begonnen met het ontwikkelen van gescripte conversaties om deze problemen aan te pakken. Een script geeft je een duidelijke structuur.

We beginnen eerst met een aantal vragen met 3 of 4 antwoorden waaruit je kunt kiezen. Grammaticaal zijn al deze antwoorden correct, maar ze vallen soms buiten de context – waardoor het antwoord fout is.


Dutch conversation script
Wanneer het buiten mooi weer is en je wilt iemand vragen om naar het park te gaan, is het bijvoorbeeld een beetje vreemd om te vragen of er nog genoeg bier in huis is. Daarom is dit antwoord hier fout, terwijl antwoord 1 en 2 wel goed zijn.

Door het beantwoorden van al deze vragen leer je woorden en zinnetjes over het onderwerp.

Een conversatie door een rollenspel

Na het beantwoorden van de vragen volgt er een rollenspel. Dit rollenspel is uitgeschreven in een tiental stappen in een scenario. Lees het scenario zorgvuldig en geef het ook aan je gesprekspartner.


Dutch conversation roleplay
Ik doe dit met mijn studenten online. Je kan zelf ook deze scripts gebruiken met een talencoach, Nederlandse vrienden of met andere studenten Nederlands.

Idee├źn zijn welkom

Ik ben bezig met een e-boek, zodat niet alleen mijn studenten, maar ook anderen deze conversatiescripts kunnen gebruiken. Ik ben ermee begonnen om beginners te helpen met hun conversatie, maar ik heb gemerkt dat ook meer gevorderden het een prettige structuur vinden om hun Nederlands te oefenen.

Welke conversatie zou jij graag in dit boek zien? Laat het me weten in de commentaren hieronder!

Geef een reactie