Nederlands oefenen

Nederlands oefenen met een hondenbezitter

Als je in Nederland woont, heb je eindeloze mogelijkheden om je Nederlands te oefenen. Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Er is misschien een cultureel verschil tussen je thuisland en Nederland. Kan je bijvoorbeeld zomaar een willekeurige Nederlander op straat aanspreken om een conversatie te hebben? Het antwoord is nee. Er zijn zeker bepaalde conventies om een praatje te maken. Maar er is één groep die zich heel makkelijk aan laat spreken: de Nederlandse hondenbezitters. Het is heel makkelijk om hen een plezier te doen en tegelijkertijd je Nederlands te oefenen. Lees hier hoe je hen moet benaderen en wat je tegen hen kan zeggen.

HONDENBEZITTERS SPOTTEN

Mensen met honden zie je op straat en in het park. Als ze hun hond op straat uitlaten, hebben ze niet altijd veel tijd. Houd hier rekening mee. Een paar complimenteuze woorden over hun hond, horen ze echter nog steeds graag. Mensen die hun hond in het park uitlaten, hebben meestal ruim te tijd om te ontspannen en een praatje te houden. Leer de volgende zinnen uit je hoofd:

 • Wat een leuke/mooie hond! De hondenbezitter zal nu glimlachen en misschien wel stilstaan. Dit betekent dat ze openstaan voor een praatje. Ga dan onmiddellijk door met praten.
 • Hoe heet je hond? Dit is een belangrijke vraag, want hiermee kan je ze groeten als ze de volgende keer ergens tegenkomt.
 • Is het een mannetje of een vrouwtje? Dit hoor je vaak ook al aan de naam.
 • Heb je hem/haar al lang? Hierna kan je vragen hoe oud de hond is.
 • Is het een gevaarlijke hond?
 • Wat eet je hond?

MEER HONDENPRAATJES

Laat het bij een paar zinnetjes als je de hond en zijn vrouwtje of baasje voor het eerst tegenkomt. Wacht tot de volgende keer als je ze ziet en groet ze, waarbij je de naam van de hond noemt. Voor een verdere conversatie kan je praten over:

 • je eigen huisdieren of je huisdieren van vroeger
 • of je nog een huisdier wilt aanschaffen
 • waarom je van dieren houdt
 • waar je vandaan komt en hoe ze daar met dieren omgaan
 • hoe honden en katten op elkaar reageren
 • je favoriete huisdier-YouTubers (die van mij zijn 1bike1world en Jackson Galaxy)

CONVERSATIES VOORBEREIDEN

Bedenk thuis alvast wat zinnetjes en zoek wat woorden op als je bijvoorbeeld wilt praten over dieren uit je jeugd. Gebruik hiervoor context.reverso als je een beginner bent en woorden.org als je gevorderd bent. Een klein beetje voorbereiding zorgt ervoor dat je conversatie een stuk beter gaat.

NEDERLANDS, GRAAG!

Bedenk goed dat dit een gelegenheid is om je Nederlands te oefenen. Ga dus geen Engels praten, zelfs niet als je niet uit je woorden kunt komen of als je indruk wilt maken op je gesprekspartner. Dit laatste is namelijk heel makkelijk: Nederlanders zijn diep onder de indruk van mensen die het aandurven om Nederlands te leren. Download mijn gratis cheat sheet om wat zinnetjes te leren die Nederlanders aanmoedigen om Nederlands met je te blijven spreken.

EEN HOND AANSCHAFFEN – OF TOCH MAAR NIET?

Zelfs in een stad als Amsterdam kennen alle hondenbezitters in de buurt elkaar. Als je een hond hebt, word je vrijwel zeker deel van de groep. Het komt echter met verplichtingen om een huisdier te hebben. Wees daarom verantwoordelijk en ga nooit naar een fokker. Ga liever naar een dierenasiel om een hond uit te zoeken. Of beter nog: meld je aan als vrijwilliger om met de honden te wandelen. Op die manier maak je nieuwe hondenvrienden en heb je altijd iets interessants te vertellen in het park of op straat.

NEDERLANDS OEFENEN MET EEN PRAATJE

Er is altijd een gelegenheid om je Nederlands te oefenen, zelfs als je geen enkele Nederlandse vriend of collega hebt. Nederlanders vinden het superleuk als buitenlanders Nederlands willen leren. Het is een groot misverstand dat Nederlanders het leuk vinden om hun ‘Engels te oefenen’ met iemand die zelf geen Engelse moedertaalspreker is. Ik heb geen idee hoe deze misinformatie in de wereld geholpen is: als iemand dit tegen je zegt, dan is het alleen om beleefd te zijn.

Blijf Nederlands leren en bestudeer mijn blog over small talk voor meer tips om gratis en voor niets je Nederlands te oefenen.

Roelien Reinders
Taaltraining Trancemissie

Geef een reactie