een meisje in de supermarkt maakt een praatje bij de kassa om haar Nederlands te oefenen

Nederlands oefenen in de supermarkt

Je weet waarschijnlijk wel dat je sneller Nederlands leert als je je Nederlands oefent in het dagelijkse leven. Je kan bijvoorbeeld een praatje maken met andere ouders op het schoolplein of je kan praten met iemand die zijn of haar hond uitlaat. Een andere mogelijkheid is het om je Nederlands te oefenen in de supermarkt of een andere winkel. Dit kan niet fout gaan. Waarom niet? Dat ga ik je hieronder uitleggen.

Een supermarktbaantje

Het is niet bijzonder opwindend om in een supermarkt te werken. De medewerkers moeten de vakken vullen, de voorraad bijhouden en de producten spiegelen, zodat de dingen met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan staan. Het opwindendste dat er kan gebeuren is dat een klant om hulp vraagt. Die klant kan jij zijn!

Supermarktmedewerkers zijn er om te helpen

Een klant die om hulp vraagt, geeft medewerkers een kleine onderbreking van het vakkenvullen. Ze staan op, rekken zich uit en lopen met je door de gangpaden. Ze vinden het niet erg dat je niet goed Nederlands spreekt Integendeel, dat maakt je juist interessanter.

Wees niet verlegen

Je kan uiteraard alles wat je nodig hebt door ernaar te vragen in het Engels, of door het online te bestellen. Dit is echter niet het doel van je bezoek. Bedenk dat het je ultieme doel is om je Nederlands te oefenen. Wees niet verlegen of bang dat je Nederlands niet goed genoeg is. Alle medewerkers willen je graag helpen, omdat het ze een kleine onderbreking van hun andere werk geeft. Nog steeds verlegen? Ga dan naar een supermarkt in een andere buurt voor je eerste poging.

Vraag om hulp

Kijk of je een medewerker ziet die vakken aan het vullen is of die in zijn eentje door de winkel loopt. Spreek geen medewerkers aan die met elkaar aan het praten zijn. Deze zullen geïrriteerd en niet erg behulpzaam zijn. Als je een geschikte conversatiepartner in het vizier hebt, ga je naar hem of haar toe en vraag je: “Pardon, mag ik je wat vragen?” De medewerker zal iets antwoorden als “Natuurlijk” of gewoon “Ja?”

Geschikte vragen

Nu je hun aandacht hebt, kan je een vraag stellen, zoals:

  • Waar staat de yoghurt?
  • Ik kan de eieren niet vinden
  • Kan je me adviseren over een recept?
  • Kan je het even laten zien?
  • Waar staan de aanbiedingen?

Schakel nooit over naar het Engels als ze je niet verstaan, maar vertel de medewerker dat je Nederlands aan het leren bent. Download de gratis cheatsheet voor Nederlandse voorbeeldzinnen om je hierbij te helpen.

Effectief Nederlands oefenen: bereid je bezoek voor

Trek wat tijd uit om wat vragen voor te bereiden voordat je naar de supermarkt gaat. Wat wil je kopen en wat wil je vragen? Zoek de woorden op die je nodig hebt en schrijf wat zinnetjes op. Controleer je uitspraak op Forvo.

Leer de medewerkers kennen

Probeer de medewerkers die je helpen te herkennen. Wie zijn het behulpzaamst? Dit zijn je nieuwe supermarktkennissen. Je kan ze voortaan groeten bij een supermarktbezoek, hen om hulp vragen of een praatje met ze maken.

Doe boodschappen om Nederlands te leren

Bedenk het volgende om gebruik te maken van de behulpzaamheid van de medewerkers:

  • de medewerkers zijn er om je te helpen
  • een buitenlander die Nederlands leert is een welkome afleiding van hun routine
  • bepaal met wie je wil spreken
  • spreek nooit Engels
  • bereid je voor, voordat je boodschappen gaat doen

Heb je meer hulp nodig?

Volg onze fast focus workshop voor hulp en meer zelfvertrouwen in de supermarkt. Je leert veel en je oefent in een kleine, online groep. De supermarkt workshop is heel betaalbaar. Check wat de eerstvolgende workshop-data zijn.

Tot ziens in de workshop of in de supermarkt. Aan de slag!

Roelien Reinders
taaltraining Trancemissie

Geef een reactie