midwinter maretak

Midwinter en de donkere dagen

De kortste dag van het jaar valt op 21 december. Maar toch duurt het daarna nog even voor het icht terugkeert. Dat komt omdat we dan middenin ‘de donkere dagen’ zitten.

Een oude Noord-Europese mythe vertelt ons welke krachten er in het spel zijn.

De dood van Balder

Balder is een oogverblindend mooie god. En ook nog eens superaardig. Hij is de goedheid en het licht zelve. Iedereen houdt van hem. Geen wonder dat Loki een bloedhekel aan hem heeft. Hij besluit Balder uit de weg te ruimen, zonder daar verantwoordelijkheid voor te willen nemen.

Achterbakse slimheid manipuleert onwetendheid

Loki komt erachter dat er maar een enkel wapen is wat Balder kan doden: de maretak. Tijdens een spelletje dat de goden spelen om de onkwetsbaarheid van Balder te bewijzen, grijpt Loki zijn kans. Hij richt de hand van Hod, de blinde broer van Balder, om de maretak naar de zonnegod te gooien. De maretak raakt Balder recht in het hart. Balder sterft.

zonsondergang

Het licht verdwijnt

Midgaard (de mensenwereld) en Aasgaard (de godenwereld) treuren na de dood van Balder. Balder ligt op zijn dodenschip met zijn gemalin Nana, die sterft aan een gebroken hart. Het schip wordt de zee ingeduwd en in brand gestoken. Balder en Nana dalen af naar Helheim, de onderwereld.

Feest in de onderwereld

Hella, de godin van Helheim is dolblij met Balders komst. Ze verwelkomt het paar met open armen. Ter ere van de god heeft ze een groot feest georganiseerd, met een overvloedig banket en allerlei artiesten.
Toch heerst er geen echte vreugde. Wanneer Hermod, de boodschapper van de goden, een kijkje komt nemen, ziet hij Balder en Nana depressief aan tafel zitten.
Ondanks de overvloed, is niemand echt blij. Er wordt gevreten, gezopen en weet ik veel wat nog meer. Maar dit maakt niemand gelukkig.

Chaos en transformatie

Wodan verwekt een zoon die Balders dood wreekt door Hod te doden. Maar hiermee is Balder nog niet verlost uit de onderwereld. Dit gebeurt pas tijdens de Ragnarok, waarin allerlei krachten met elkaar in botsing komen.
Dit zijn onder anderen de Fenris wolf en de Midgaard slang – kinderen die Loki verwekt heeft bij reuzinnen.
Na de chaos van de Ragnarok ontstaat een geheel nieuwe wereldorde. Balder heerst over de werelden, samen met vele andere positieve krachten.

Betekenis van de Midwinter mythe

De Midwintermythe heeft verschillende lagen. Alle elementen uit dit verhaal symboliseren krachten die zowel binnen als buiten ons in werking zijn.
Onze binnenwereld wordt weerspiegeld in de buitenwereld. Dit is het basisprincipe van onder meer de Wet van de Aantrekkingskracht.

Kerst en Midwinterfeesten

Na de Midwinter op 21 december, komen de donkere dagen. Dit zijn de dagen dat Balder in de onderwereld vertoeft. We zien het licht pas terugkeren na een dag of negen. Het nieuwe jaar breekt aan na veel kabaal en geweld van Oud en Nieuw.

Negativiteit tijdens de feestdagen

Balder zit met Nana aan het banket in de onderwereld. Hella doet alles om het hen naar de zin te maken, maar er heerst te veel negativiteit. Balder kwijnt weg.In de mensenwereld komen we speciaal tijdens de feestdagen extra in aanraking met negativiteit, zoals:

  • eenzaamheid
  • verdriet om het verlies van geliefden
  • te veel eten en drinken
  • boosheid en ergernissen
  • onzekerheid en stress
  • ruzie met familieleden en partners

Negativiteit transformeren

Alle negativiteit die tijdens de feestdagen naar boven komt, komt uit jezelf. Je pijnlichaam wordt getriggerd. Hierdoor voel je je slecht. Wanneer je onbewust blijft, gaat er nu een script lopen: een patroon van ingesleten gedachten, gevoelens en handelingen.

Hierdoor reageren (of voelen) mensen overdreven. Je krijgt een woede aanval als iemand een vlek op het tafelkleed maakt, of je barst in tranen uit als er een kopje kapot valt.

Licht in de duisternis

Balder is tijdens de donkere dagen in de onderwereld. Dit betekent: meer bewustzijn van negativiteit uit je eigen onderbewustzijn. En op het moment dat je dit ‘ziet’ kan je loslaten en de negativiteit transformeren. Het onderbewustzijn wordt bewust. Zo maak je optimaal gebruik van de energie van de donkere dagen.

Voel je je echt niet goed tijdens de donkere dagen? Lees dan hier wat je kan doen aan de feestdagen blues.

Gebruik de energie van de feestdagen optimaal en kom eruit als een beter mens!

Roelien Reinders
Taaltraining Trancemissie

Geef een antwoord