Trump onderwijst Nederlandse grammatica

Leer Nederlands met Trump

Aan de overkant van de oceaan zijn er binnenkort verkiezingen. Zal Trump winnen? Zo niet, dan is er misschien een carrière voor hem weggelegd als docent Nederlands, want hij weet veel van Nederlandse grammatica. Het bewijs? Dat vond ik op Reddit.

LEES HET OP REDDIT

trump meme Reddit is belangrijker dan je gedacht had. Open AI-ontwikkelaars gooiden namelijk het complete Reddit-forum in de dataset die ze gebruikten om ChatGPT te trainen. Hoewel sommige cynici denken dat dit de oorzaak is van de vele hallucinaties van deze AI-writer, geloof ik toch nog in Reddit. Daarom was ik diep onder de indruk toen ik deze meme zag. In deze blog leg ik de betekenis uit.

Lees deze blog in het Engels

NEDERLANDSE GRAMMATICA – VERLEDEN TIJD

in het Nederlands bestaat de voltooide tijd (vtt/vvt, perfectum) en de onvoltooid verleden tijd (imperfectum, ovt). De voltooid verleden of tegenwoordige tijd gaat over een afgesloten gebeurtenis en de onvoltooid verleden tijd gaat over een handeling die nog bezig is (in het verleden).
Voorbeeld:

 • Ik heb 5 jaar in Leiden gewoond (vtt)
 • Toen ik in Leiden woonde, ging ik elke week naar de Hortus Botanicus (ovt)

Dit artikel gaat over over de voltooid deelwoorden die we gebruiken in de voltooid tegenwoordige (vtt) of verleden (vvt) tijd, het perfectum.

HET PERFECTUM

We stellen de voltooid verleden of tegenwoordige tijd samen met:

 • een hulpwerkwoord (hebben of zijn)
 • en een voltooid deelwoord (participium)

voorbeelden:

 • Ik heb (hulpwerkwoord) in Leiden gewoond (voltooid deelwoord).
 • Hij heeft (hulpwerkwoord) haar haar prachtig geknipt (voltooid deelwoord)

Zoals je ziet eindigt het ene voltooid deelwoord op een -d en het andere op een -t. Dit verschil hoor je niet in het Nederlands, maar het is belangrijk om het correct te schrijven. Daarom zijn de Nederlandse grammaticaregels van  ’t Kofschip erg handig voor de juiste schrijfwijze van de regelmatige voltooid deelwoorden.

‘T KOFSCHIP

’t Kofschip is een ezelsbruggetje dat we gebruiken om te bepalen of een voltooid deelwoord eindigt op een -d of op een -t.
mnemonic 't Kofschip

 • Bepaal eerst wat het hele werkwoord – de infinitief – is. In ons voorbeeld zijn dat wonen en knippen.
 • Vervolgens bepaal je de stam van het werkwoord. Dit doe je meestal door de -en van de infinitief af te halen. Dan houden we won en knipp over.
 • Nu kijken we naar de laatste letter van de stam. In ons voorbeeld zijn dit een -n voor wonen en een -p voor knippen.
 • Bij de volgende stap controleren we of deze laatste letter in ’t Kofschip staat.
 • Als de laatste letter van de stam in ’t Kofschip staat, eindigt het voltooid deelwoord op een -t. Zo niet, dan eindigt het voltooid deelwoord op een -d.
 • Nu hebben we het resultaat: het voltooid deelwoord van wonen is gewoond en het voltooid deelwoord van knippen is geknipt.

Lees deze blog in het Engels

Let op: de laatste letter van de stam moet klinken als een van de letters van ’t Kofschip. De -x volgt dus dezelfde regels als de -s.

LET’S MAKE DUTCH GRAMMAR GREAT AGAIN

Ik had het geluk dat ik een van Trumps colleges bij mocht wonen (in mijn dromen weliswaar) en de ervaring overtrof al mijn verwachtingen. Trump schraapte zijn keel en eiste meteen alle aandacht op:

Trumps college Nederlands
“Mensen, vandaag gaan we iets groots onder de loep nemen, iets geweldigs – ’t Kofschip genaamd,” ving hij aan, zijn stem vervuld met het bekende zelfvertrouwen waarmee hij eens de politieke arena vulde. “Stel je ’t Kofschip voor als een machtig vaartuig, zeilend door de woeste zeeën van de Nederlandse taal. Dit schip draagt een kostbare lading, namelijk de letters t, k, f, s, ch, en p. Wanneer een werkwoord op een van deze letters eindigt,” ging hij door, “gebruik je een ’t’ om de verleden tijd te vormen. Het is makkelijk, effectief en eerlijk gezegd: geniaal!”

LEER GEEN NEDERLANDS MET TRUMP

Trump heeft hoogst waarschijnlijk tijd noch gelegenheid om meer Nederlandse lessen te geven. Je kan daarom beter voor mij kiezen. In mijn Google Classroom heb ik superveel documenten waarin ik de geheimen van de Nederlandse taal onthul en die ik persoonlijk aan je uitleg.

Bel me of stuur een bericht of appje voor een gratis intake voor online lessen, privé of in een klein groepje.

Geef een reactie