Nederlands luisteren

Leer Nederlands spreken zonder accent

Het staat vast dat sommige mensen sneller Nederlands leren dan andere. Maar waarom eigenlijk? Natuurlijk heeft dit onder meer te maken met land van herkomst, achtergrond en opleiding. Maar nog belangrijker zijn je algemene vaardigheden.

De allerbelangrijkste vaardigheid om een vreemde taal te leren, is goed kunnen luisteren. Vergeet de betekenis van de woorden, maar luister naar de intonatie en het ritme van Nederlands. Op deze manier leer je de taal goed aan te voelen.

DE VOORDELEN VAN GOED KUNNEN LUISTEREN

Door goed te luisteren, leer je goed Nederlands te spreken. Leer beter te luisteren, want:

  • Je krijgt een mooi Nederlands accent
  • Je leert op een natuurlijke manier Nederlands
  • Je leert jezelf te corrigeren, want je kan horen wanneer je een fout maakt

WAAR MOET IK NAAR LUISTEREN?

Nog voordat je een woord Nederlands kent, kan je al beginnen met aandachtig te luisteren. Het maakt niet uit dat je de woorden niet kent. Luister naar de klank van de taal, niet naar de betekenis.

Allereerst zullen je vreemde klanken opvallen, die je in je moedertaal niet hebt. Dit zijn details. Let vooral op het grotere toonbeeld van de Nederlandse taal. Luister naar:

  • De intonatie. Hoe gaat de klank van de zin omhoog en omlaag? Dit gebeurt meerdere keren in een zin en het is belangrijk. Iemand kan bijvoorbeeld op verschillende manieren ‘ja’ zeggen. Het kan kortaf zijn, maar het woord kan ook aan het eind omhoog of omlaag gaan.
  • Het ritme. Nederlands wordt meestal niet erg snel gesproken, vooral niet in vergelijking met Aziatische talen. Wen hieraan als je uit een van deze landen komt. Luister ook naar korte en lange klinkers en naar staccato klanken.
  • De klemtonen. Elk woord heeft een vaste klemtoon. Dit is het gedeelte van het woord dat de nadruk heeft. In het Nederlands is het belangrijk om deze klemtoon goed te leggen, want anders begrijpt een Nederlander je echt niet. Als je de klemtoon goed legt, maar het woord fout uitspreekt, dan begrijpt diezelfde Nederlander je hoogstwaarschijnlijk wel.

AANDACHTIG LEREN LUISTEREN – OEFENINGEN

Aandachtig luisteren is een vaardigheid, en elke vaardigheid kan je leren. Hoogstwaarschijnlijk kan je minder goed luisteren dan jezelf denkt. Daarom lijkt de volgende oefening heel simpel, terwijl hij eigenlijk heel moeilijk is.

Een moedertaalspreker naspreken
Vraag een moedertaalspreker zoals een Nederlandse vriend(in) of een taalmaatje om een Nederlandse zin voor te lezen. Sluit je ogen en luister zo goed mogelijk. Herhaal hierna de woorden exact zoals je ze hoort – dus niet zoals je denkt dat ze zijn.
Denk niet na, maar imiteer de woorden ze nauwkeurig mogelijk. Let niet alleen op de uitspraak, maar ook op de intonatie, het ritme en de klemtonen. Dit is geen geheugentraining, dus vraag de spreker gerust om een zin of een gedeelte daarvan te herhalen.
Vraag de moedertaalspreker om je niet meteen te corrigeren, maar om je te vragen het opnieuw te doen. Probeer dan nog beter te luisteren. Deze oefening is nuttig voor alle niveaus.
Een alternatief voor deze oefening is om een app te gebruiken en jezelf op te nemen.

Jezelf opnemen in een app
Download een app met opnamemogelijkheden zoals 50Languages. In deze app hoor je twee moedertaalsprekers een zinnetje zeggen. Hierna kan je jezelf opnemen. Als je jezelf terugluistert, hoor je ook de beide moedertaalsprekers weer. Luister nu zorgvuldig naar jezelf. Waar klink je anders en hoe kan je dat corrigeren? Experimenteer hier net zolang mee tot je tevreden bent. Het allerbelangrijkste is dat je goed naar jezelf luistert.

Hieronder vind je nog een paar oefeningen om beter te leren luisteren.

Naar verschillende accenten luisteren
Tijdens de les of in een app, spreekt de docent vaak heel langzaam en duidelijk. In het echte leven is dit niet zo. Mensen spreken met een accent of slikken letters in. Op de Forvo-website vind je tienduizenden woorden die door moedertaalsprekers met verschillende accenten uitgesproken worden. Een echte aanrader!
Goed naar jezelf luisteren
Dit is een extra oefening om te doen als je een boek leest of je huiswerk maakt. Lees alles hardop aan jezelf voor. Het is belangrijk dat je nu goed naar jezelf luistert. Klinkt het Nederlands genoeg of moet je jezelf corrigeren? Bedenk dat Nederlands spreken niet hetzelfde is als bijvoorbeeld Engels spreken met Nederlandse woorden!

DOOR BETER TE LUISTEREN LEER JE BETER NEDERLANDS TE SPREKEN

Goed luisteren is heel belangrijk als je Nederlands leert. Nederlandse woorden vloeien accentloos je mond uit, zodat je alle Nederlanders versteld doet staan. Het heeft echter ook een paar nadeeltjes:

DE NADELEN VAN ACCENTLOOS NEDERLANDS SPREKEN

  • Als je zo mooi Nederlands spreekt, zullen Nederlanders je niveau overschatten. Misschien ken je nog maar 200 Nederlandse woorden, maar als je zo goed klinkt, beginnen we meteen een conversatie met je, die nog veel te moeilijk voor je is. Blijf gewoon doorwerken aan je Nederlandse vocabulaire en leer te zeggen: Kan je wat langzamer praten? of Ik spreek nog niet zo goed Nederlands, maar ik wil het graag leren.
  • Sommige mensen houden van accentjes. Misschien vindt je Nederlandse vriendje je accentje superschattig en dreigt hij je te verlaten als jij je Nederlands verbetert. Oeps!
  • Je expat-vrienden worden jaloers op je omdat je Nederlands zo goed klinkt. Hier is een simpele oplossing voor: deel deze tips met hen!
Als je met bovenstaande nadelen kan leven, dan is het tijd om je luistervaardigheden te verbeteren. Raak niet gefrustreerd als je het gewenste spraakniveau niet meteen bereikt. Nederlanders hebben zelf ook allerlei accenten en er zijn maar een paar met een perfecte dictie.

Heb je ook tips en oefeningen die je aan kunt raden aan medestudenten Nederlands? Deel ze dan hieronder in de commentaren.

Roelien Reinders
Taaltraining Trancemissie

Geef een antwoord