Een Sinterklaasfeest voor ongelovigen organiseren

Ergens in november komt Sinterklaas elk jaar in Nederland en België aan, samen met zijn knechten die pepernoten en tumtummetjes strooien. Honderden kinderen staan dan langs de route. Ze zingen liedjes en verwachten cadeautjes in hun schoen. Maar dit is het Sinterklaasfeest voor kinderen. Het Sinterklaasfeest voor de oudere ongelovigen is heel anders.

WIE IS SINTERKLAAS IN DEZE CONTEXT?

Sinterklaas is een moraliserende bisschop met de kenmerken van een Spaanse inquisiteur. Hij verwacht van je dat je een goed mens bent en dat je je slechte eigenschappen verbetert. Met dit in zijn achterhoofd geeft hij je een cadeautje en zijn belerende boodschap schrijft hij in een bijbehorend gedicht.

EEN SINTERKLAASFEEST ORGANISEREN

Er zijn meerdere manieren om een Sinterklaasfeest op school of thuis met vrienden en familie te organiseren. Het wordt meestal als volgt gedaan:

  1. Trek een naam
  2. Bepaal de prijslimit voor de cadeautjes
  3. Bedenk een thema
  4. Koop een cadeautje
  5. Maak een surprise en/of een Sinterklaasgedicht
  6. Pak het cadeau in
  7. Kom samen, pak de cadeautjes uit en bewaar het geheim.

1. Trek een naam

Laten we zeggen dat je met zijn achten bent. Iedereen moet aan één ander persoon een pakje geven. Schrijf alle acht namen op papiertjes, doe ze in een doos en laat iedereen een lootje trekken zonder te kijken. Laat niemand zien wie je getrokken hebt. Wanneer de groep niet fysiek bij elkaar is, gebruik je de website online lootjes trekken.

Wacht niet tot het laatste moment met deze stap, maar geef mensen de tijd om zich creatief uit te leven.

2. Bepaal een prijslimiet

De cadeautjes moeten allemaal ongeveer dezelfde waarde hebben, want het is heel gênant als jij een dure parfum cadeau geeft en anderen krijgen een telefoonhoesje of een handdoek. Een goede prijslimiet voor een Sinterklaascadeautje is 15€: het gaat immers niet zozeer om het cadeau als om de creativiteit.

3. Bedenk een thema

Welke karakterfout(en) heeft jouw persoon? Het thema van jouw surprise moet het verbeteren van deze slechte eigenschap zijn. Laten we zeggen dat jouw persoon altijd te laat is.

4. Koop een cadeautje

Voor iemand die vaak te laat is, koop je bijvoorbeeld een wekker, een agenda of een boek over time management.

5a. Maak een surprise

De echte creatievelingen maken zowel een surprise (check the Nederlandse uitspraak op Forvo) én een gedicht, maar de meeste mensen maken een van beide, omdat ze te laat zijn begonnen met de voorbereidingen. Gelukkig vind je online veel voorbeelden voor surprises, google maar op ‘Sinterklaas surprises maken’. In ons geval maken we bijvoorbeeld een wekker van papier-maché waar we de echte wekker in verstoppen.

5b. Schrijf een Sinterklaasgedicht

Het gedicht moet een beetje belerend zijn: hij of zij is altijd te laat en Sinterklaas is daar helemaal niet blij mee. Hij hoopt dat de ontvanger dit gedrag wil verbeteren en om daarbij te helpen heeft hij dit cadeau gekocht. Onderteken dit gedicht als ‘Sinterklaas’ of ‘de Sint’ en absoluut niet met je eigen naam.

Natuurlijk moet je gedicht rijmen. Een Nederlands rijmwoordenboek helpt je hierbij.

6. Pak het cadeau in

Het is niet belangrijk wat voor inpakpapier je gebruikt, zolang je er maar voor zorgt dat de naam van de ontvanger er duidelijk leesbaar op staat. Als je een gedicht hebt uitgeprint, dan vouw je het op en plak je het met plakband op het pakje vast. Schrijf dan duidelijk de naam erop.

7. Het Sinterklaasfeest

Leg je pakje bij binnenkomst op de stapel en zorg ervoor dat niemand ziet welk pakje je neerlegt. Wanneer iedereen er is kan de gastheer of –vrouw een pakje van de stapel pakken en de naam oplezen. De ontvanger moet vervolgens eerst het gedicht lezen voor hij of zij de surprise uitpakt. Wanneer deze persoon klaar is, kan hij of zij het volgende pakje pakken.

Als alle pakjes uitgepakt zijn, beginnen de speculaties. Welk pakje was van wie? Het hoort bij de pret dat je dit geheim houdt. Je kan zelfs geschokt of verontwaardigd doen omdat de anderen niet meer in Sinterklaas geloven. Schandalig!

SHARING IS CARING

Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan svp op social media!

Roelien Reinders
Taaltraining Trancemissie

Geef een antwoord