culinair recensent geïrriteerd door Engelse taal

Teun van de Keuken is een culinair recensent. De eigenaar van de koffiezaak bij hem op de hoek, is zich hier waarschijnlijk niet van bewust. De baas reageert verstoord wanneer de klanten hem aanspreken in het Nederlands. Hij wil dat de klanten hem in zijn moedertaal – Engels – aanspreken. Hij vindt het vervelend wanneer Teun hem om ‘de rekening’ vraagt.

Klanten moeten zich aanpassen aan een arrogante baas

Teun van de Keuken evalueert de situatie in de Volkrant. In die krant heeft hij een wekelijkse column. Over de eigenaar zegt hij: Hij is (..) de koning van het café, ik ben maar een nederige klant die zich moet neerleggen bij zijn nukken en grillen.

Zal de eigenaar zich schamen wanneer hij de column onder ogen krijgt? Waarschijnlijk leest hij hem nooit. De column is tenslotte in het Nederlands. Wat kan hem dat schelen. En zo is er nog wel meer dat deze man mist van de Nederlandse cultuur. Maar als iemand die nooit een andere taal geleerd heeft, realiseert hij zich dat niet eens.

Een andere mogelijkheid is, dat de eigenaar onzeker is dat hij geen Nederlands spreekt. Dat zou een reden kunnen zijn voor overcompensatie door arrogant gedrag.
Voor Engelse moedertaalsprekers is het een groot struikelblok om een vreemde taal te leren. Kan je dat aan? Wil je er moeite in steken?

Waarom is deze recensent geïrriteerd dat hij Engels moet spreken?

Heeft deze recensent een gebrekkige opleiding en beheerst hij geen Engels? Integendeel: hij is een bekende journalist. Zijn Engels is net zo goed als zijn Nederlands. Hij is zelfs getrouwd met een Britse vrouw. Ik was blij verrast om te lezen dat zij Nederlands geleerd heeft. Het komt namelijk regelmatig voor dat expats gewoon Engels blijven spreken met hun Nederlandse partners.
Teun en zijn vrouw converseren in het Nederlands of in het Engels. In het openbaar (in Nederland) spreken zij Nederlands.

Bravo, mevrouw van de Keuken!

Jij krijgt van mij een groot compliment. Jij bent het bewijs dat Engelse moedertaalsprekers echt wel Nederlands kunnen leren. Ik ben er zeker van dat Teun dit nog steeds heel erg waardeert.

Werk je in de horeca en spreken je medewerkers geen Nederlands? Meld je dan aan bij mijn Nederlandse Taaltraining Horeca. Hiermee maak je Teun van de Keuken blij, als hij bij jou in de zaak komt.

Lees het hele artikel hier:
Ga weg met je Engels

Geef een antwoord