Blog

Bezoek aan This is Holland

Wanneer je net als ik in Amsterdam woont, dan ga je niet vaak naar toeristische attracties, omdat je het allemaal al gezien hebt. Waarom zou je een 4-uur durende boottocht langs de Amstel maken, als je langs je dagelijkse fietsroute gaat? We hebben het toch gedaan en het was een beetje saai voor ons. We hadden toch een leuke avond, wat deels te danken is aan het advocaatje met slagroom – een alcoholische versnapering die je met een lepeltje eet. Vorig weekend gingen we echter naar een heel spannende toeristische attractie: This is Holland.
Verder lezen Bezoek aan This is Holland

Nederlands oefenen met een hondenbezitter

Als je in Nederland woont, heb je eindeloze mogelijkheden om je Nederlands te oefenen. Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Er is misschien een cultureel verschil tussen je thuisland en Nederland. Kan je bijvoorbeeld zomaar een willekeurige Nederlander op straat aanspreken om een conversatie te hebben? Het antwoord is nee. Er zijn zeker bepaalde conventies om een praatje te maken. Maar er is één groep die zich heel makkelijk aan laat spreken: de Nederlandse hondenbezitters. Het is heel makkelijk om hen een plezier te doen en tegelijkertijd je Nederlands te oefenen. Lees hier hoe je hen moet benaderen en wat je tegen hen kan zeggen.
Verder lezen Nederlands oefenen met een hondenbezitter

Leer Nederlands spreken zonder accent

Het staat vast dat sommige mensen sneller Nederlands leren dan andere. Maar waarom eigenlijk? Natuurlijk heeft dit onder meer te maken met land van herkomst, achtergrond en opleiding. Maar nog belangrijker zijn je algemene vaardigheden.

De allerbelangrijkste vaardigheid om een vreemde taal te leren, is goed kunnen luisteren. Vergeet de betekenis van de woorden, maar luister naar de intonatie en het ritme van Nederlands. Op deze manier leer je de taal goed aan te voelen.

DE VOORDELEN VAN GOED KUNNEN LUISTEREN

Door goed te luisteren, leer je goed Nederlands te spreken. Leer beter te luisteren, want:
Verder lezen Leer Nederlands spreken zonder accent

Uitwaaien in Nederland

In de eerste week van januari wijdde de Washington Post een artikel aan de Nederlandse gewoonte ‘uitwaaien’ (Check Forvo voor de uitspraak). Hoewel het artikel een beetje te veel focust op surfen om het concept goed uit te leggen, vond ik het toch vermakelijk. Maar legt dit artikel echt iets uit over de Nederlandse cultuur of zegt het meer over de Amerikaanse cultuur? Als geboren en getogen Nederlander, denk ik dat dit laatste het geval is. Dat is uiteraard mijn gezichtspunt vanuit Amsterdam. Ik vraag me af hoe andere wereldburgers hier over denken.
Verder lezen Uitwaaien in Nederland

Midwinter en de donkere dagen

De kortste dag van het jaar valt op 21 december. Maar toch duurt het daarna nog even voor het icht terugkeert. Dat komt omdat we dan middenin ‘de donkere dagen’ zitten.

Een oude Noord-Europese mythe vertelt ons welke krachten er in het spel zijn.

De dood van Balder

Balder is een oogverblindend mooie god. En ook nog eens superaardig. Hij is de goedheid en het licht zelve. Iedereen houdt van hem. Geen wonder dat Loki een bloedhekel aan hem heeft. Hij besluit Balder uit de weg te ruimen, zonder daar verantwoordelijkheid voor te willen nemen.
Verder lezen Midwinter en de donkere dagen

Een Sinterklaasfeest voor ongelovigen organiseren

Ergens in november komt Sinterklaas elk jaar in Nederland en België aan, samen met zijn knechten die pepernoten en tumtummetjes strooien. Honderden kinderen staan dan langs de route. Ze zingen liedjes en verwachten cadeautjes in hun schoen. Maar dit is het Sinterklaasfeest voor kinderen. Het Sinterklaasfeest voor de oudere ongelovigen is heel anders. Verder lezen Een Sinterklaasfeest voor ongelovigen organiseren

Vertaalsites

ZIJN VERTAALSITES EEN GOED HULPMIDDEL OM NEDERLANDS TE LEREN?

Het is geweldig om al deze vertaalsites en –apps tot onze beschikking te hebben als hulpmiddel om Nederlands te vertalen naar het Engels. Je krijgt meteen een totaalbeeld van de tekst. Geautomatiseerde vertalingen naar andere talen dan Engels zijn meestal een stuk minder goed en een vertaling van je moedertaal naar het Nederlands is soms totaal absurd.

Betekent dit dat je Google Translate, Deepl of je favoriete vertaalapp niet mag gebruiken? Absoluut niet. Vertaalapps en –sites zijn superhandig, maar je moet wel even leren hoe je ze moet gebruiken. Laten we even een paar zaken bekijken:
Verder lezen Vertaalsites

Wat kan er mis gaan als je een Nederlandse partner hebt?

Als ik eenmaal een Nederlandse partner heb, leer ik binnen 3 maanden Nederlands. Helaas is het niet zó simpel om Nederlands te leren met een Nederlandse partner.

Een heleboel mensen zonder een Nederlandse partner denken dat dit het geval is. Expats die wel een Nederlandse partner hebben, weten dat het niet zo werkt. Je Nederlandse partner vervult je niet op magische wijze met de juiste taalvaardigheden. Integendeel: het kan juist heel frustrerend zijn om een Nederlandse partner te hebben. Je gelooft dat je in staat zou moeten zijn om vlug de taal te leren, maar het lukt niet. Je denkt: Wat is er mis met me??

Hoe kan een Nederlandse partner je frustreren?

Verder lezen Wat kan er mis gaan als je een Nederlandse partner hebt?

Vollemaansgedicht

Tientallen jaren geleden kwam ik dit gedicht tegen. Ik weet niet wie de schrijver is, dus het zou ook een vertaling kunnen zijn uit een andere taal. Leer dit gedicht uit je hoofd om indruk te maken op je Nederlandse vrienden of studiegenoten. Als je het goed voordraagt, lopen de rillingen over hun rug!

Zelfs een man die godvruchtig bidt,
’s avonds voor hij slapen gaat,
kan een weerwolf zijn als het wolfskruid bloeit
en de maan vol aan de hemel staat.

Slaap lekker!