Bezoek aan This is Holland

Wanneer je net als ik in Amsterdam woont, dan ga je niet vaak naar toeristische attracties, omdat je het allemaal al gezien hebt. Waarom zou je een 4-uur durende boottocht langs de Amstel maken, als je langs je dagelijkse fietsroute gaat? We hebben het toch gedaan en het was een beetje saai voor ons. We hadden toch een leuke avond, wat deels te danken is aan het advocaatje met slagroom – een alcoholische versnapering die je met een lepeltje eet. Vorig weekend gingen we echter naar een heel spannende toeristische attractie: This is Holland.

Wat is This is Holland?

This is Holland is in Amsterdam Noord. Om daar te komen moet je de pont nemen vanaf de achterkant van Centraal Station. In Noord zagen we het gebouw links van ons liggen, op 5 minuten loopafstand. Ik liet onze reservering zien bij de kassa, en daarop ontvingen we onze opstapkaart. We liepen naar de eerste ruimte voor een leerzame en interessante show over hoe ons land veroverd werd op het water.

Polderen – ook in de politiek

Het proces om land te veroveren op het water en veilig te blijven heet polderen: je maakt nieuw land door dijken, dammen en waterkeringen te bouwen. Voor polderen is het belangrijk dat iedereen samenwerkt: je land overstroomt immers als jijzelf je dijken wel goed onderhoudt, maar je buurman niet. Dit betekent dat iedereen met iedereen samen moet kunnen werken – ook met mensen die in het dagelijkse leven je tegenstanders zijn. Dit systeem van polderen zien we terug in ons democratische parlementaire systeem. Na een verkiezing moet de winnaar (die vrijwel nooit meer dan 35% van de stemmen krijgt) een coalitie vormen met een of meer van de andere partijen. In dit systeem moet zelfs de winnaar compromissen sluiten om andere partijen aan boord te krijgen en te kunnen regeren.
Lees dit artikel in het Engels

De vluchtsimulator

In de tweede ruimte kregen we uitleg over de route die we gingen vliegen. Daarna liepen we door naar de derde ruimte en moesten de veiligheidsriemen om. Het was een levensechte ervaringen met hoogte- en snelheidsverschillen, storm en regen. We zagen prachtige panorama’s, maar soms was de vlucht erg spannend en zelfs eng. Kortom: het was een zeer realistische vlucht over de hoogtepunten van Nederland.

Tickets en kortingen voor toeristische attracties

De kaartjes zijn ongeveer 24€: niet goedkoop dus, maar het is het waard. De gebruikte techniek schijnt het beste te zijn van heel Europa. Het kan echter geen kwaad om te kijken of je korting kan krijgen via Groupon of Regiodeals. Ik weet niet zeker of je er goedkope kaartjes vindt voor This is Holland, maar je vindt er bijna altijd een afgeprijsde rondvaart door de grachten of over de Amstel.

Nederlands leren – een oefening

Ik heb een klein verhaaltje geschreven over mijn bezoek aan This is Holland. De zinnen staan allemaal door elkaar. Zet de zinnen in de juiste volgorde om je Nederlands te oefenen.

Roelien Reinders
Taaltraining Trancemissie

Geef een reactie