Nederlandse conversatie

5 tips voor small talk

Wanneer je een hoogopgeleide expat bent, is de kans groot dat je helemaal niet van ‘small talk’ houdt. Wanneer je ook nog eens een introvert bent, een beetje zoals ik, dan weet je waarschijnlijk niet eens hoe je dat moet doen.

Waarom zou iemand zich bezig willen houden met zinloos geklets of zelfs roddel? De redenen hiervoor leg ik uit in dit artikel; ‘small talk’ is een bijzonder nuttig instrument wanneer je Nederlands leren wilt (of elke andere vreemde taal).

Wat is ‘small talk’?Toen mijn dochter nog naar de lagere school ging, bracht ik uren en uren door op het schoolplein – wachtend op haar. Ik was omringd door andere ouders, die allemaal druk met elkaar aan het kletsen waren. Stel je voor: we waren allemaal Nederlands, ik kon dus alles verstaan wat ze zeiden. Hun gesprekstof leek me betekenisloze flauwekul.

Ik begreep echter dat dit geklets een sociale functie had: ‘small talk’ is een manier om te communiceren voor mensen die elkaar niet goed kennen.Door middel van ‘small talk’ creëer je een connectie, die al dan niet uitgroeit tot iets diepers, zoals vriendschap. Daarom ontwikkelde ik mijn ‘small talk’ vaardigheden.

Voor een Nederlandsetaalstudent zoals jij, is ‘small talk’ een fantastische manier om je Nederlands te oefenen. We noemen dit ook wel: ***een praatje maken***

Maar hoe doe je dit? Hieronder geef ik:

5 tips over ‘small talk’

De meeste expats kennen niet zoveel Nederlanders waarmee ze hun Nederlands kunnen oefenen. En als je eindelijk de moed hebt gevonden om iemand in het Nederlands aan te spreken, antwoorden ze je in het Engels! Dat wil je niet. En kunnen mannen, net zoals vrouwen, ook gewoon naar mensen toelopen om een praatje te beginnen? Zo doen we dat:

  1. identificeer je doelwit
  2. onderwerpen om over te praten
  3. bereid je thuis voor
  4. schakel niet over naar Engels (met gratis ‘cheat sheet’)
  5. mannen moeten extra voorzichtig zijn

1 – Identificeer je doelwit

Ga eens na welke mensen je vaker ziet. Dit kan bijvoorbeeld in het openbaar vervoerzijn, op weg naar je werk. Begin ermee met ze te groeten, gewoon met een knikje of een glimlach. Later, wanneer er een connectie tussen jullie is, kan je met ze gaan praten.

Winkelpersoneelwil altijd met je praten. Ze moeten van hun baas aardig zijn tegen de klanten, en meestal vinden ze een gesprekje een leuke afleiding. In een winkel kan je ook praten met andere klanten.

Ben je zo gelukkig dat je Nederlandse collega’s ofstudiegenotenhebt? Zij zijn absoluut doelwit numero uno. En ken je je bureneigenlijk wel? Tijd om dit uit te zoeken!

2 – Onderwerpen om over te praten

In een winkel vraag je de medewerkers of de andere klanten om hulp. Waar je bepaalde producten kan vinden, maar ook hoe maak ik dit klaar? en: wat adviseer je mij dat ik hierbij nog meer eet?

Aan je medereizigers vertel je waar je vandaan komt, en dat je Nederlands aan het leren bent. Laat ze vooral weten dat je het fijn vindt dat ze Nederlands met je willen spreken.

Wanneer je je buren tegenkomt op straat, kan je gewoon naar ze toelopen en jezelf introduceren. Vertel ze waar je woont, waar je vandaan komt, en waar je werkt of studeert. Klikt het tussen jullie? Nodig ze dan gerust uit voor koffie of een ander drankje, bij jou thuis of in een café.

3 – Bereid je thuis voor

Misschien wil je praten met een van de buren, met een marktkoopman, of met een nieuwe collega. Als je meer wil kunnen vertellen dan het gebruikelijke Ik kom hiervandaan, en ik werk daar en daar, dan moet je je voorbereiden op dit praatje.

Bedenk allereerst wat je wil zeggen of vragen.Als je tegen de marktkoopman wil zeggen dat je zijn groenten altijd zo goed vindt, dan ga je van te voren de juiste woorden opzoeken. Tot slot kan je een paar zinnetjes maken met deze woorden. Overdrijf dit niet. De voorbereiding is ervoor bedoeld dat je wat woorden bij de hand hebt, die je kan gebruiken. Je hoeft geen speech af te steken.

Let alsjeblieft op je uitspraak.Ik kwam een keer een serveerster tegen die erin slaagde om elk Nederlands woord zo Engels uit te spreken, dat iedereen dacht dat ze Engels sprak. Pas na de derde keer kwam ik erachter dat ze Nederlands probeerde te spreken. Uitspraak is heel erg belangrijk. Als zelfs een talencoach je niet begrijpt, dan begrijpt echt niemand je.

4 – Schakel niet over naar Engels

Ga geen Engels praten, wanneer je er niet uitkomt. Doe desnoods net alsof je geen Engels spreekt en verstaat. Dit is het makkelijke deel. Het moeilijke deel is dat je de Nederlanders moet stoppen Engels te praten. Vertel ze vriendelijk dat je Nederlands aan het leren bent, en vraag om hun begrip. Speciaal voor deze gelegenheden heb ik een ‘cheat sheet’ gemaakt. Wanneer je je inschrijft op mijn mailinglijst, kan je het gratis downloaden.

Schrijf je in en download je gratis cheat sheet

5 – Mannen moeten extra voorzichtig zijn

Wanneer je Nederlands oefent, wil je niet de indruk wekken dat je iemand wil versieren. (als dat wel zo is, heb je het verkeerde artikel gelezen) Vrouwen voelen meestal instinctief aan wie ze veilig aan kunnen spreken, dus dat laat ik hierbij.

Voor mannen ligt het ingewikkelder. Wees voorzichtig met het aanspreken van mannen en vrouwen in de openbare ruimte. Dit kan bedreigend overkomen. Winkels zijn meestal veilige ruimtes om je taalvaardigheden te oefenen. Vraag advies over van alles en nog wat. Mensen vinden het fijn om te helpen.

Natuurlijk zijn bars en festivals ook geschikt om mensen aan te spreken. Mensen komen daar om contacten te leggen. In deze situaties kan je gerust een gesprek beginnen.

SMALL TALK EN DIEPE GESPREKKEN 


Vroeger of later wil je diepere gesprekken voeren in het Nederlands. Je zal ideeën uit willen wisselen, en misschien indruk willen maken met je kennis over bepaalde onderwerpen. Deze tijd komt vanzelf. Heb geduld met jezelf.

Het begin is altijd het moeilijkste wanneer je een vreemde taal leert. Blijf niet steken in theorie en abstracties, maar begin meteen Nederlands te spreken.  Een leuke manier om dat te doen, is tijdens privélessen, klasjes en MeetUps. Schrijf je vlug in!

Geef een antwoord